Minimum chemie, maximum chuti
Ano, v našich výrobcích najdete konzervanty a antioxidanty. Záleží nám na tom, abychom po otevření balení Ovoce v lahvi zachovali barvu a chuť ovoce v co nejlepší kondici. Abychom nepřenechali obsah "třetím stranám" a neohrozili vaše zdraví a dobrou náladu. Některé výrobky doslazujeme, aby chutnaly širšímu spektru spotřebitelů. Zajímá vás, proč a co používáme? U detailu každého výrobku najdete jeho detailní složení. A v našem slovníčku můžete najít podrobnější vysvětlení, proč jsme zvolili právě tu jednu konkrétní přísadu.
Co najdete v našich recepturách a proč?
Antioxidanty
... aby mělo ovoce pořád krásnou barvu.
Oxidace buněk je laicky řečeno hnědnutí rozkrojeného ovoce, která probíhá doslova v minutách. Barvu mění jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody i mango.
Od našich zákazníků víme, jak moc důležitý je pro ně vzhled připravených nápojů a pokrmů. Proto používáme šetrné antioxidanty, které zabraňují barevné degradaci plodů ovoce a zároveň prodlužují trvanlivost a bezpečnost potravin. Převážně používáme ascorban sodný, což je víceméně jiná forma vitamínu C.
Konzervanty
... abyste po otevření nemuseli výrobek ihned spotřebovat.
Po otevření je každý výrobek okamžitě kontaminován mikroorganismy ze vzduchu. Ty se začínají rychle množit. Bakterie, kvasinky a plísně jsou ale viditelné až hodně dlouho poté, co začnou na potravině "pracovat".
Pokud nechceme konzervovat cukrem, musíme volit alternativní produkty. Vybírali jsme opravdu velmi pečlivě. Konzervanty, které používáme, najdete u všech výrobců prémiových produktů z ovoce a zeleniny. Experimentujeme i s přírodními konzervanty, které používáme u koncentrátu Mandarinka.
Sladidla
... aby ovoce chutnalo všem, i když je občas hooodně kyselé.
Pokud je to jen trochu možné, vyhýbáme se cukru, aspartamu a mnoha dalším problematickým sladidlům. Používáme převážně sladilo z rostliny Stévie, protože sladí až 150x víc než cukr. Ušetřené množství cukru nahrazujeme opět ovocem.
Stévie Vám nechutná? Nemusíte mít obavu. Extrahované sladidlo je bez pachuti.
Zahušťovadla
... protože některé ovoce prostě "moc teče".
Žádná kuchařka na světě nechce, aby obsah z pečlivě ozdobených palačinek nebo lívanců stékal na podlahu namísto do úst nadšených hostů. Nikdo také nechce neustále protřepávat obsah lahve, aby zajistil rovnoměrné rozložení kousků ovoce, dužiny a šťáv do každé porce. A co si budeme povídat: koncentrát, který se nemusí neustále protřepávat, vypadá o moc lépe.
Používané antioxidanty
Askorban sodný (E301)
Jedná se o sodnou sůl kyseliny askorbové (E300) - vitaminu C. Používá se jako antioxidant, vitamín C nebo v masném průmyslu, kde urychluje uzení a brání vzniku rakovinotvorných látek (nitrosaminů).
- Používání je povoleno v celé ČR (celé EU) i USA.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) není stanovena
Informační zdroje:
- Rejstřík FDA (Food and Drug Administration)
látka zařazena mezi GRAS (obecně uznávaná, bezpečná látka v souladu se správnou výrobní praxí)
Používané konzervanty
Kyselina sorbová a její soli (E200, E202 a E203)
Kyselina sorbová se získává z bobulí horských jeřábů, nebo častěji synteticky chemickou cestou. Kyselina sorbová a její soli jsou považovány za nejméně škodlivé konzervanty ze všech – způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií.
- Používání je povoleno v celé ČR (celé EU) i USA.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) je 11mg/kg hmotnosti. To je cca 0,75g/70kg člověk = 5,5litru hotové limonády, případně 5,5kg takto konzervovaných potravin. WHO považuje za bezpečné množství až 25mg/kg hmotnosti, tedy více než dvojnásobek.
Informační zdroje:
- Rejstřík EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Dokument EFSA - Rejstřík JECFA
Dokument JECFA - zařazeno jako antimikrobiální konzervační a fungistatické činidlo. - Rejstřík FDA (Food and Drug Administration)
Dokument FDA - látka zařazena mezi GRAS (obecně uznávaná, bezpečná látka v souladu se správnou výrobní praxí)
Disiřičitan sodný (E233)
Jedná se o anorganickou sůl, používanou jako konzervant, zabraňující šíření plísní, bakterií a hub. Zároveň jde o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin, včetně nápojů a vína.
- V ČR (celé EU) je jeho používání omezeno, v USA je povolen.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) je 0 - 0,7 mg na kilogram tělesné váhy
Informační zdroje:
- Rejstřík EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Dokument EFSA
Zahušťovadla
Alginát sodný (E401)
Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Je to viskózní koloidní roztok, nerozpustný ve vodě. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. V EU i v USA je použití alginátu sodného v potravinářství povoleno, smí se přidávat i do dětské výživy (příkrmy – dezerty a pudinky).
- V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) je 0–25 mg/kg tělesné hmotnosti
Informační zdroje:
- Rejstřík EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Dokument EFSA - Rejstřík FDA (Food and Drug Administration)
Dokument FDA - látka zařazena mezi GRAS (obecně uznávaná, bezpečná látka v souladu se správnou výrobní praxí)
Guma Guar (E412)
Guma guar je rozpustná vláknina vytvářející s vodou husté roztoky (má 5-8x větší zahušťovací schopnost než škrob). Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje především v Indii. Po celém světě se v potravinářství používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.
- V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) není omezena
Sladidla
Sorbitol (E420)
Sorbitol je cukerný alkohol bílé barvy. Má příjemnou lehkou sladkou chuť. V přírodě se vyskytuje v bobulích např. v jeřábu, v hroznovém vínu nebo v dalším ovoci (třešně, švestky, hrušky, jablka). Používá se především jako sladidlo, stabilizátor a zahušťovadlo. V potravinářství má velké zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky.
- V ČR (celé EU) je použití sorbitolu povoleno ve výrobcích pro účely týkající se funkce náhradního sladidla – kromě dětské výživy. V USA je povolen.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) není omezena
Steviol - glykosid (E960)
Steviol glykosidy jsou získávány z rostliny Stevia rebaudiana. Jsou chuťově zcela neutrální a v nápojích je nerozeznáte (není to totéž jako "slazeno stévií").
- V ČR (celé EU) je použití steviol-glykosidů povoleno ve výrobcích pro účely týkající se funkce náhradního sladidla, vhodného i pro diabetiky.
- Přijatelná / bezpečná denní dávka (ADI) je 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den.
Nerozumíte vysvětlení? Chcete se zeptat na další podrobnosti?
Rádi Vám odpovíme na madami@madami.cz.